Вхід для користувачів
 




21 березня 2011

УКРАЇНА ВІДСТАЄ ВІД ЄВРО-ГРАФІКУ

Богдана Костюк

Незалежні аналітичні центри України та ЄС проаналізували стан дотримання українською стороною Порядком денним асоціації (ПДА), який рік тому передав офіційному Києву євро-комісар Ш. Фюле. Графік – точніше, це цілий бізнес-план, з визначеними напрямками та термінами здійснення Україною необхідних для євроінтеграції реформ – Київ виконує, долаючи величезні труднощі. У першу чергу, - стверджують європейські експерти, - це труднощі, пов’язані з наявністю у країні ще радянської системи державного механізму, яка до того ж просякнута корупцією наскрізь. Це також труднощі, що пов’язані із складністю завдань та глибиною реформ, та такі, що стосуються не публічності чинної влади (адже реформи розробляють самі політики та чиновники, вельми зрідка долучаючи фахівців або ж консультантів до розробки того чи іншого документу). 

Так, за даними Українського незалежного центру політичних досліджень, Україна виконала тільки 8 з понад 70-ти пріоритетних реформ, передбачених ПДА, а це – ключовий документ, що регулює відносини між Україною та Євросоюзом. Експерт Центру Юлія Тищенко повідомила ЗМІ: «Переважна більшість пріоритетів стосовно політичного діалогу, прав людини, особливостей торгівлі, екологічної політики потребують подальшого виконання. До того ж, досі – а вже кінець першого кварталу 2011 року – влада не оприлюднила публічно перелік євро інтеграційних пріоритетів на поточний рік…».

Експерти німецького Фонду К. Аденауера наголошують: «За результатами наших досліджень. влада в Україні не звертає належної уваги на виконання реформ, які би забезпечили демократизацію суспільного життя, налагодили діалог між владою та опозицією, владою та суспільством… Київ зосередився на економічних та технологічних складових ПДА».

Українські експерти Михайло Гончар та Ігор Бураковський вважають: «Серед здобутків України – приєднання її до Європейського енергетичного співтовариства. Входження України до внутрішнього енергетичного ринку Європи – це фактично початок секторальної інтеграції України до ЄС, яка закладена у майбутню Угоду про асоціацію. Водночас варто відзначити: якщо темпи реформування будуть і надалі такими ж повільними, або ж якщо реформи виявляться декларативними, Україна не зможе скористатися більшістю переваг приєднання». До того ж, як відзначають українські та європейські експерти, на євро інтеграційному шляху України уже виникають проблеми, а з боку європейських партнерів – серйозні запитання щодо збільшення випадків порушення прав і свобод українців, проблем із свободою слова і правом на свободу мирних зібрань, тощо. Це ті наріжні камені європейської демократії, без дотримання яких Україна не стане європейською державою. 




Коментарі

 


RSS 2.0 contacts home