Вхід для користувачів
 




4 жовтня 2011

Фестиваль шедеврів Німого кіно, Львів, 11-15.10.2011

 

Мистецьке об’єднання “Дзиґа”

та Кіноклуб Олега Яськіва представляють

фестиваль  шедеврів  Німого кіно 

День перший– вівторок  “кіно і Людина    11жовтня

Страсті Жанни дАрк  1928  Данія - режисер Карл Теодор Дрейєр 

“Андалузький пес”  1928 Франція - режисери Луїс Бунюель, Сальвадор Далі 

Початок о 18.30

 

День другийчетвер “кіно і Авангард”    13жовтня

„Людина з кіноапаратом”  1928  УРСР (Україна) - Режисер Дзиґа Вєртов

„Берлін – симфонія великого міста 1927  Німеччина -   Режисер Вальтер Руттман                                                                                             

Антракт  1923   Франція - Режисер Рене Клер 

Початок о 18.00

 

День третійп’ятниця“кіно і Сміх”      14жовтня

„Шерлок молодший”  1927   США - Режисер Бастер Кітон

„Вогні великого міста  1930  США - Режисер Чарлі Чаплін

Початок о 18.00

 

День четвертийсубота“кіно і Україна”      15жовтня

„Звенигора 1930   УРСР (Україна) - Режисер Олександр Довженко   1927 

Початок о 18.00

У клубі «Ч/Б 5´5»                                     на розі вул. бр. Рогатинців та пл. Коліївщини

Кількість місць обмежена (попередній запис за тел. 067 255 23 01)

Страсті Жанни д’Арк– шедевр німого періоду. Фільм, який навіть сьогодні проймає та захоплює. Одна з кращих акторських робіт в історії кіно у виконанні Рене Фальконетті. Філософська та психологічна глибина фільму до сьогодні мало ким перевершена.

 

Антракт – квінтесенція мистецького авангарду. Фільм, у створенні якого, окрім Рене Клера, брали участь визначні митці тієї епохи (Марсель Дюшан, Франсіс Пікабіа, Ман Рей, Ерік Саті та інші).

 

Людина з кіноапаратом – мабуть, кращий документальний фільм чорно-білого (а не лише німого) періоду, який став дороговказом для численних шкіл кінодокументалістики. Геніальна майстерність монтажу у поєднанні з чудовою музикою “Thecinematicorchestra”.

 

Берлін – симфонія великого міста– з цього фільму розпочалась революція у документальному кіно. Майстерна спроба поєднати монтаж, музику та ритм великого міста. В. Руттман був однодумцем та колегою Лені Ріфеншталь, яка довела стиль документального кіно до досконалості.

 

Шерлок молодший –  один з кращих фільмів Бастера Кітона – основного конкурента Чарлі Чапліна – внесений до скарбниці американського кіно, що для комедії та ще й німого періоду, явище унікальне.

 

Вогні великого міста–краща комедія не лише Чапліна, але, мабуть, і усього кінематографу. Фільм, який змушує сміятися навіть сьогодні. Велич фільму також у тому, що режисеру вдалось майстерно переплести драму зі сміхом, таким чином започаткувавши жанр ліричної комедії.

 

Звенигора– найбільш щирий фільм українського кіногенія, у якому він ще зміг частково залишитись собою. Водночас зразок блискучого поєднання символізму та поетики, історизму та сучасності. Над сценарієм працював також Майк Йогансен.

 

Андалузький пес– найвідоміша робота кращих представників сюрреалізму Луїса Бунюеля та Сальвадора Далі. Кінематографічний маніфест сюрреалізму.

 

Мистецьке об’єднання «Дзиґа» та Кіноклуб Олега Яськіва вперше у Львові проведе фестиваль Німого кіно. Ця подія є продовженням багаторічної діяльності Кіноклубу щодо пропаганди високоякісного кіно як сучасного так і класичного періоду.

Кіноклуб співпрацює з МО «Дзиґа» вже понад 10 років. За цей період тисячі львів’ян та гостей міста змогли познайомитись з кращими закордонними та вітчизняними кінофільмами різноманітних жанрів та напрямків. Традиційною формою діяльності Кіноклубу стало проведення фестивалів кіноавангарду, анімації, музичних та документальних фільмів. Цього разу вперше кіногурманам буде представлено підбірку шедеврів кіно Німого періоду.

Організатори прагнуть охопити усі основні національні та естетичні школи кіно того періоду. Відтак, глядачі зможуть побачити нетлінний драматичний шедевр данця Карла Теодора Дрейєра “Страсті Жанни д’Арк”, класичні зразки авангардної кінодокументалістики (фільми більшовика Дзиги Вєртова та німця Вальтера Руттмана), маніфести авангарду (фільм француза Рене Клера “Антракт”) та сюрреалізму (фільм іспанця Луїса Бунюеля та каталонця Сальвадора Далі “Андалузький пес”), відчути неслабнучу силу сміху кращих комедій американців Чарлі Чапліна (фільм “Вогні великого міста”) та Бастера Кітона (фільм “Шерлок молодший”) та переглянути один з кращих фільмів у спадщині геніального українського режисера Олександра Довженка (“Звенигора”).

Фільми демонструватимуться протягом тижня (11-15 жовтня) у клубі ЧБ 5´5 (пл.Коліївщини, 2) у вівторок (початок 18.30), четвер (початок 18.00), п’ятницю (початок (18.00) та суботу (початок 18.00).

Запрошуються усі шанувальники мистецтва.

Кількість місць у приміщення клубу обмежена, тому оголошено попередній запис за телефоном 067 255 23 01. 




Коментарі

 


RSS 2.0 contacts home